De Klepperklumpkes van 't Walfort                                                     Aalten - Nederland
Home » De Vier Winden

De Vier Winden

Twee folkloristische dansgroepen uit het oosten van het land die samen optrekken met als doel om de Achterhoekse streekfolklore levend te houden. De Vier Winden gaan gekleed in de daagse boerendracht van omstreeks 1850 en de Klepperklumpkes in de zondagse boerendracht van omstreeks 1900. En daarbij mag de blank geschuurde klomp niet ontbreken. Sinds 2011 oefenen ze samen, feesten ze samen en treden ze samen als één groep op en met succes.

De Vier Winden is opgericht in 1956 en viert dit jaar haar 60-jarig bestaan.

Contactpersoon is Agnes Wolterink-Everink 0544-376764

agneseverink@hetnet.nl

De groep is ontstaan in 1956 op advies van de pastoor. Er moest vermaak komen voor de jongeren. Er werd gedacht aan iets van dans, en zo is er een dansgroep ontstaan.

Jan Idink, de oprichter van de groep, heeft wat danscursussen gevolgd en is in maart 1956 van start gegaan.

Eerst waren we aan gesloten bij de Spelevaart, maar later bleek dat we beter pasten bij de Folklore, vandaar dat we ons hebben aangesloten bij De Federatie van Folkloristische Dansgroepen. Toen is ook de naam veranderd in Dansgroep De Vier Winden. De molen in Vragender had die naam en de leden kwamen uit alle windstreken. Bredevoort ,Groenlo, Zieuwent en natuurlijk Vragender zelf.

In het begin werd er geoefend bij Jan Idink op de deel,(hij had een boerderij) en na enige tijd werd er geoefend bij de cafés in Vragender die ruimte beschikbaar stelden. Het motto van de dansgroep is altijd geweest gezelligheid voorop, en dat proberen we nog steeds uit te dragen. Ons 40 jarig jubileum hebben we gevierd met een aantal buitenlandse groepen uit Litouwen, Spanje, Noorwegen en Duitsland. Dit festival werd gehouden in het Wentholtpark in Lichtenvoorde onder veel publieke belangstelling. De gasten logeerden in de toenmalige LTS. Ook zijn er al veel bezoeken gebracht aan het buitenland, Hongarije, Tsjechië, Marcedonië, Polen, Madeira.

Omdat er in de folklore ook de grijze golf heeft toe geslagen en er geen aanwas is, zitten veel groepen in de folklore met een  te kort aan leden, en daarom werken we nu samen met de Klepperklumpkes uit Aalten. Dat gaat heel goed. Zo hebben we samen al een bezoek gebracht aan Polen, Macedonië en zelfs China hebben we bezocht..Afgelopen mei 2016 hebben we nog een festival bijgewoond in Slovenië. Zo zie je nog eens wat van de wereld en dragen we een steentje bij aan onze tradities.

 

Zoekt u contact met De Vier Winden?
Contactpersoon voor De Vier Winden is Agnes Wolterink-Everink
 
0544-376764