De Klepperklumpkes van 't Walfort Aalten - Nederland

Info

Informatie dansgroep:   

De Klepperklumpkes van 't Walfort is een folkloristische dansgroep uit Aalten. De groep is opgericht op 10 mei 1954 met het doel om de Gelderse streekfolklore te bewaren voor het nageslacht. De leden van de groep zijn gekleed in originele Gelderse (Achterhoekse) klederdracht, zoals deze omstreeks 1900 werd gedragen. Het dansrepertoire bestaat uit plusminus 35 oude, meest Achterhoekse en Twentse dansen, die ook dateren uit die tijd. De meest bekende dansen zijn de Driekesman, Pot met bonen en de Hôksebarger, gedanst uiteraard op blank geschuurde klompen.

 

 

De groep verzorgt per jaar vele optredens in Nederland maar ook ver daar buiten. 
Zo is men een graag geziene gast op festivals o.a in België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland. Zelfs China hebben we aangedaan.

 

Joa, doar is maar enen Achterhook,

den Geldersen den olden,

Het land woaran ik mien hart heb verpand,

dat wie'j bewaart als kostelijk pand,

woar wie'j altied van zult holden.


Lijkt het u leuk om eens mee te dansen, neem gerust contact op met ons secretariaat
 Marielle Hermes

06-23585422

 

 

Algemene informatie:

Aalten ligt verscholen in het groen van de Gelderse Achterhoek, in het oosten van Nederland. De gemeente Aalten bestaat uit het dorp Aalten, de stad Bredevoort, de buurtschappen Barlo, de Haart, de Heurne, IJzerlo, en Lintelo. Door de gemeentelijke herindeling behoort sinds 1 januari 2005 Dinxperlo ook tot de gemeente Aalten. Dinxperlo en het Duitse Süderwick groeiden door de jaren heen aan elkaar vast. Gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt, het Grenslandmuseum met haar smokkelverhalen en het kleinste kerkje van Nederland: de Rietstap. De nauwe burenband tussen een Nederlandse en Duitse plaats, die zo bijna niet voorkomt in Europa. De beide dorpen, ook wel liefdevol „Dinxperwick” genoemd, grenzen onlosmakelijk aan elkaar en vormen een ruimtelijke eenheid. De dorpsgrens is tegelijk de landsgrens en verloopt direct langs drie Nederlandse straten. Beroemd is de „Heelweg” met zijn Duitse trottoirrand als grens. De Süderwicker, die daar aan de „Hellweg” (de Duitse benaming) wonen, kunnen slechts over Nederlands grondgebied bij hun woningen komen – behalve wanneer ze te voet over het Duitse trottoir lopen.

De grensgemeenten Bocholt en Aalten werken grensoverschrijdend goed samen, getuige ook het gemeenschappelijke politiebureau. Zo ook in een Internationale Adviescommissie, die gezamenlijk grensoverschrijdende vragen en problemen aanpakt. Veel verenigingen en mensen zetten zich vandaag de dag in om een goede grensoverschrijdende gemeenschap te zijn.Dinxperwick“ ziet zich dan ook als proeftuin voor Europa.

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens tussen twee landen, dan is het in Dinxperlo. In de gemeente zijn plusminus 800 bedrijven gevestigd, waarvan ongeveer de helft uit industrie bestaat. Verder is er een groot verenigingsleven met vele muziekkorpsen, zanggroepen en sportverenigingen.

 

                                      Havezate (versterkt huis) het Walfort 

In het dorp wonen ruim 12500 inwoners, de hele gemeente telt ongeveer 28000 inwoners. In de gemeente ligt ook het rustieke stadje Bredevoort. Bredevoort is bekend als boekenstad door zijn vele boekwinkeltjes in het oude centrum. Jaarlijks worden er vele boekenmarkten gehouden.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb